Místo zloděje dobijte Wi-Fi kameru. Nejlépe solárním panelem

Autor: Jan Robenek, 30. červen 2023

Pro některé to bude nutné zlo a pro jiné zase nástroj, díky kterému se v noci alespoň klidně vyspí. Bezpečnostní kamery nás již léta provází doslova na každém kroku. Otázkou však není, zda ji vůbec pořizovat, ale jaký model nejlépe vybrat.

Reproduktor, IR LED i PIR

Vidět vše potřebné v barvách, na dálku a třeba i po setmění je sice fajn, ale proč být zbytečně skromní? K moderní dohledové kameře již nemusí vést žádné dráty, protože je napájena z dostatečně velkého akumulátoru, který si navíc neustále dobíjíte přímo ze solárního panelu. Spojení s okolním světem pak zajišťuje běžně dostupné rozhraní Wi-Fi, takže stačí mít po ruce jen chytrý telefon či tablet s nainstalovanou aplikací.

Pokud se navíc rozhodnete pro venkovní kamerovou sadu Sygonix, můžete počítat i s podporou paměťových karet micro SD/SDHC, krytím IP66 nebo úctyhodným pracovním rozsahem teplot od -20 až do +60 °C. V základní výbavě nesmí samozřejmě chybět ani detektor pohybu s čidlem PIR, šestice infračervených diod umožňujících noční vidění, mikrofon a také reproduktor, takže lze výčet funkcí ještě rozšířit o interkom. Systém nabízí HD rozlišení 1080p, zvládá 15 snímků za vteřinu a s vlastní „fotovoltaikou“ jej bude pojit kabel v délce tří metrů. Flexibilní úchyty, spojovací materiál, USB kabel a třeba i speciální jehlu dostanete přímo v balení, paměťovou kartu s kapacitou až 64 GB již ale musíte použít vlastní.

Prodloužené oko, ucho, ale také ústa

Máte pořád obavy z nového bezdrátového zařízení, které se v průběhu konfigurace začlení do stávající Wi-Fi sítě v pásmu 2,4 GHz? Pravda, zdaleka ne každý chytrý doplněk se podaří zprovoznit hned napoprvé, ovšem venkovní kamerová sada Sygonix má výhodu právě v tom, že „vidí“ a společně s telefonem si proto v případě potřeby načtete i QR kódy, které celou operaci urychlí. Jakmile tedy kameru pro jistotu plně nabijete ze síťového adaptéru, stačí jen spustit aplikaci, v našem případě Smart Life – Smart Living, ale k dispozici je též Tuya Smart, která vás bude krok za krokem navigovat. U operačního systému Android jsou např. podporovány verze 6.0 a vyšší, takže monitorovací systém neodmítne ani uživatele se staršími smartphony. Podmínkou je ale uživatelský účet, který si založíte překvapivě rychle a zcela zdarma.

Bezdrátová kamera Sygonix s podporou třetích stran, která je díky solárnímu napájení a vlastnímu akumulátoru vhodná především do venkovního prostředí, pracuje sice automaticky, ale spoustu rozhodnutí nechává i tak stále na obsluze. Jedná se např. o režim audio přenosů, anti-flicker, PIR a související úspory energie s využitím pohybového čidla, detekci těla, nezbytnou funkci nočního vidění, oznámení, včetně výstrahy v případě vybité baterie, kvalitu videa, časový vodoznak apod. Zprovoznění systému ani jeho nastavení není zase tak složité a drobné výtky směřující k aplikaci snad vyřeší další aktualizace.

Solární panel s výstupním výkonem až 3,3 W lze pověsit, opřít o výklopné nožičky nebo přišroubovat k otočnému držáku. Polohování samotné Wi-Fi kamery však mohl výrobce vyřešit robustněji a příště možná vybere i jinou metodu potisku. Proč by také měl jít QR kód, včetně sériového čísla, jen tak setřít prstem? Jinak ale zařízení něco vydrží, gumová záslepka dále nabídne samostatný výřez pro USB-C a díky bílé barvě nebude venkovní kamera Sygonix jako celek ani zbytečně vyčnívat. Audio výstup s funkcí interkomu má dostatečnou hlasitost a pro běžné účely dohledu či zabezpečení bohatě postačuje i kvalita obrazu. Dokonce i ve tmě. Jen si dobře pohlídejte kvalitu signálu v místě instalace. Se špatnou sítí totiž nezmůže nic ani to nejlepší zařízení pod sluncem.

AUTOR

Jan Robenek

Honzovi snad elektronika učarovala již v kolíbce. Jen tenkrát netušil, že po vystudování oboru nezůstane pouze u profesionálního vývoje, ale bude nadšeně sledovat i dění okolo sebe a lidskou řečí o všem informovat. Na internetu nebo v tištěných médiích je jako autor podepsán pod stovkami odborných článků. Miluje ostrá jídla a tvrdí, že stejně tak by měly vypadat i hrany signálu. Mezi součástkami by korunoval A/D převodník a pro svou zálibu v měřicí technice spojil své síly též s Conradem. „Víc očí víc vidí“, dodává s jiskrou v jednom z nich.

Další články autora