Nová řada klešťových multimetrů VOLTCRAFT VC-740 E a VC-750 E

Autor: Richard Lažanský, 26. květen 2018

Řada klešťových multimetrů VC-700

Firma Conrad Electronic koncem loňského roku rozšířila nabídku klešťových multimetrů o novou řadu VC-700 značky VOLTCRAFT.

Řada VC-700 vychází z předchozí oblíbené řady klešťových multimetrů VC-500 a je díky zvýšené mechanické odolnosti přístroje a krytí proti stříkající vodě IP54 ideální pro elektrikáře, montéry a servisní techniky pracující v drsném prostředí. Přístroje VOLTCRAFT VC-700 mají pogumovanou přední stranu a tedy nekloužou po povrchu. Přesahující pogumovaný rám navíc chrání displej před poškozením.

Díky řadě užitečných detailů, jako třeba zobrazení doplňkové měřené veličiny na pomocném displeji, možnosti zachycení MAX a MIN hodnoty nebo možnosti měřit sled fází se tento přístroj stává první volbou pro každodenní použití.

Co lze měřit s VC-700

Volbu měřené veličiny spolu se zapnutím přístroje provedeme otočným přepínačem, případně vybereme funkci tlačítkem SELECT. Tlačítkem REL ZERO můžeme ještě nastavit vstupní offset a měřit jen rozdíl od této hodnoty.

Z možných elektrických veličin je to v první řadě proud, který je možné měřit pomocí proudových kleští, které umožňují bezdotykové měření stejnosměrného i střídavého proudu. Výhodou této měřicí metody je, že umožňuje provádět měření pomocí kleští bez nutnosti vypínat a rozpojovat měřený elektrický obvod.  Model VC-740 E je určen pro měření střídavých proudů, model VC-750 E umí i stejnosměrné. Oba modely měří „True RMS“, tedy efektivní hodnotu.

VC-700 disponují integrovanými bezpečnostními měřicími zdířkami. Pomocí dodávaných bezpečnostních měřicích kabelů lze s kleštěmi provádět řadu měření, k nimž je jinak zapotřebí multimetr. S VC-700 můžete měřit střídavé i stejnosměrné napětí, stejnosměrný i střídavý proud do 2mA, odpor, kapacitu, frekvenci a střídu (Duty Cycle). Přístroje mají akustický test průchodnosti, test diod, tester sledu fází. Další v praxi užitečná funkce je možnost měření střídavých napětí při zatížení 300 kΩ, které se používá k eliminaci „fantomových napětí.

Z neelektrických veličin můžete s přístroji řady VC-700 měřit teplotu pomocí dodávaného termočlánku typu K .

Zobrazení měření

Převodník přístrojů řady VC-700 má 6000 hodnot (0 – 5999) a jeho základní přesnost je 0,6 %.  K zobrazení je použit přehledný LCD zobrazovač, na němž je uprostřed velký čtyřmístný displej zobrazující hlavní měřenou veličinu.

Nahoře na zobrazovači je pomocný čtyřmístný displej, který je menší a zobrazuje pomocnou veličinu. Například při měření střídavých napětí či proudů je na pomocném displeji zobrazena frekvence, při měření frekvence je na pomocném ukazateli zobrazena střída.

Úplně dole na LCD je  bargraf s 31 segmenty. U obou ukazatelů jsou zobrazovány příslušné jednotky a nechybí veškeré symboly udávající, co je právě zobrazováno. Displej je vybaven automatickým podsvícením ovládaným senzorem okolního světla. To je velmi užitečná funkce pro měření v rozvaděčích a vůbec v místech, kde je slabé osvětlení. Pro šetření baterie lze tuto funkci vypnout. Při měření napětí, proudu, odporu, kapacity a frekvence je ve výchozím stavu vybráno automatické nastavení rozsahu. To je v případě potřeby možné změnit tlačítkem RANGE a nastavit pevný měřicí rozsah. Aktuální měřenou hodnotu je možné na displeji podržet tlačítkem HOLD.

Bezpečnost

Přístroje řady VOLTCRAF VC-700 jsou testovány dle TÜV GS a splňují všechny bezpečnostní požadavky až do
CAT IV 600 V a CAT III 1000 V.

Spolehlivost

V rámci zajišťování kvality se všechny měřicí přístroje Voltcraft® kalibrují ve výrobě dle továrních standardů. Tím je zaručena vysoká kvalita a dodržování tolerancí uvedených v technických údajích. K výrobku není vydán certifikát.

Srovnání

Ve srovnání s předchozí řadou klešťových multimetrů VC-500 je řada VC-700 mnohem odolnější, robustnější a doplněna užitečnými funkcemi a vychytávkami. Je určena primárně profesionálům pro instalace a údržbu elektrických zařízení do 600 V a 600 A. Nevejde se sice jednoduše do malé kapsy jako předchozí řada VC-500 , ale zato s ní odměříte všechna běžná měření a nemusíte se bát, když vám přístroj zmokne nebo spadne na zem, testováno do 2m.

AUTOR

Richard Lažanský

Další články